OFDS 2011 (fot. materiały organizatora)


OFDS 2011 (fot. materiały organizatora)


OFDS 2011 (fot. materiały organizatora)


OFDS 2011 (fot. materiały organizatora)


Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku 2012


OFDS 2011 (fot. materiały organizatora)


OFDS 2011 (fot. materiały organizatora)


Reklama

Po raz szósty


W tym roku wspomniany Festiwal odbędzie się po raz szósty. Od 9 do 12 sierpnia poznański Stary Rynek zapełni się wystawcami oferującym i wyśmienite przysmaki, a także tych przysmaków amatorami. Oprócz skosztowania dobrego jedzenia przybyli na Festiwal będą mieli możliwość spotkani się ze znanymi osobowościami kulinarnymi oraz posłuchania folku, jazzu, bluesa, klasyki. W tym roku, jak zwykle zresztą, przewidziano szereg atrakcji, wśród których każdy, od najmłodszego do najstarszego, znajdzie coś dla siebie.


Smakowo


Poszukiwacze doborowych smaków będą mogli spróbować potraw nie tylko rodzimych, ale też zagranicznych. Nie zabraknie poznańskich kluch, podhalańskich serów czy różnego typu nalewek. Znajdzie się coś także dla wielbicieli kuchni europejskiej i światowej:węgierskie wędliny, hiszpańskie oliwy, bukiety win. Wszystko to zaprezentowane zostanie przez wystawców podczas Jarmarku Dobrego Smaku.


Warsztatowo


Maluchy zapewne nie pogardzą kulinarnymi przysmakami, ale i dla nich przewidziane są „rozrywki specjalne”, a wśród nich odbywające się w "Museum Cafe" na dziedzińcu Muzeum Archeologicznego w Poznaniu warsztaty kulinarne, połączone z poszerzaniem horyzontów smakowych, które poprowadzi Katia Roman Trzaska.

Stowarzyszenie Światowid z Łubowa natomiast zaproponuje dzieciom projektowanie opakowań do cukierków-krówek, a także pogadanki na temat miodu czy życia pszczół oraz warsztaty rękodzielnicze.

Propozycje warsztatowe przedstawione zostaną również dorosłym. W piątek "Dragon" proponuje Live Show i kolację z potraw jednogarnkowych. W sobotę natomiast w "Sheratonie" powinni pojawić się degustatorzy kuchni śródziemnomorskiej z elementami kuchni fusion, a do "Togi" zaproszeni zostaną chcący poznać tajniki przygotowywania potraw w próżni.


Wykładowo


Wybierając się na Festiwal Dobrego Smaku, warto pomyśleć o wzięciu udziału w Laboratoriach Smaku. Każde z tego typu spotkań ma charakter warsztatowo-edukacyjny, a prowadzone jest przez najwyższej klasy ekspertów w danej dziedzinie. Pojawi się też możliwość podniesienia kulinarnych kwalifikacji – zapewni ją udział w warsztatach Akademii Kulinarnej SPOT.

W niedzielne popołudnie warto dotrzeć do pasażu kultury, gdzie odbędzie się wykład poświęcony historii książki kulinarnej, który zatytułowano „Historia książek kulinarnych od Mezopotamii do kuchni molekularnej”.

W "Museum Cafe" natomiast Fundacja Rozwoju Wsi Polskiej organizuje konferencję dotyczącą skutecznej współpracy między restauratorami a lokalnymi producentami.


Muzycznie i konkursowo


Po całodziennym przebywaniu w kuchennych kręgach przyda się chwila muzyki. Wieczorem w Poznaniu rozbrzmiewać będą rytmy proponowane przez Kapelę z Orliczka, Melody Lovers oraz Flou. Dzięki nim na Starym Rynku zagości etno-folk, funk, pop i soul.

W trakcie OFDS nie zabraknie też konkursów. W tym roku już po raz kolejny wybrana zostanie Polska Nalewka Roku. W szranki staną też mistrzynie i mistrzowie wypieków drożdżowych. O nagrody powalczą także restauratorzy, których zadaniem będzie przygotowanie jednego z dań kuchni wielkopolskiej.

Nocleg na OFDS znajdziecie na www.nocowo.pl.

Przeczytaj również
zobacz więcej